شاید بی انصافی باشد در طی ده ها سال گذشته، فقط از خرابی ها و آواری در ایران زمین سخن بگوییم که باعث و بانی آن را پادشاه بنام ناصرالدین شاه بدانیم.
ناصرالدینشاه که پیش از دوران پادشاهی ناصرالدین میرزا خوانده میشد، معروف به «قبلهٔ عالم»، «سلطان صاحبقران» و بعد از کشته شدن توسط میرزا رضا کرمانی «شاهِ شهید»، چهارمین شاه ایران از دودمان قاجار بود.
او از 1227 تا 1275 با نزدیک به 50 سال پادشاهی، پس از شاپور دوم ساسانی و تهماسب اول صفوی طولانیترین دورهٔ پادشاهی در میان تمامی شاههای تاریخ ایران را داراست. او به افتخار نیم قرن سلطنت بر ایران، خود را صاحبقران نامید. او همچنین نخستین پادشاه ایرانی بود که خاطرات خود را نوشت.
او با 50 سال پادشاهی، بعد از شاپور دوم ساسانی و طهماسب اول صفوی؛ درازترین دوره پادشاهی را در بین تمامی پادشاهان ایران داشته است. شاید اگر ناصرالدین شاه محتاطتر بود رکورد این دو را نیز میشکست.
ناصرالدین شاه اولین شاه ایرانی بود که برای بازدید از فناوری و تمدن غرب راهی اروپا شد. او نخستین نخست وزیر خود امیرکبیر را به قتل رساند. ناصرالدین شاه اولین شاه ایرانی است که خاطرات خود را نوشت. محل مرگ و قبر او در شاه عبدالعظیم (ع) شهر ری است. او در 65 سالگی کشته شد.
ناصرالدین شاه در 25 تیر 1209 در شهرستان اسکو تبریز بدنیا آمدو بعد از مرگ محمدشاه قاجار بر اثر بیماری نقرس،وارث پادشاهی قاجار شد.
ناصرالدین شاه چهارمین شاه قاجار،نه چندان سنت گرا بود نه آنقدر از سنت بریده.او در میانه سنت و مدرنیته ایستاده بود.او می خواست از دل سنت،راهی به سوی مدرنیته بگشاید و اگرچه آخرین پادشاه کلاسیک ایران بود اما نخستین حاکم با نگاه مدرن هم هست.
نکات مثبت زندگی ناصرالدین شاه،پادشاه اولین ها،اولین پادشاهی که مدرنیته را به ایران آورد،بنیانگذار سنگ بنای اکثر موسسات جدید در کشور، اولین پادشاه ایران بعد از اسلام بود که برای بهره مندی از تمدن و فناوری غرب به اروپا رفت،او عکاس شاعر داستان سرا و سفرنامه نویس بود.
ناصرالدین شاه در دوران پادشاهی اش،کارهای بسیاری انجام داد که در بهبود زندگی و یا پیشرفت کشور تأثیر مثبت داشتند.
از اقدامات مثبت ناصرالدین شاه باید اذعان کرد به تأسیس شورای دولت و شش وزارتخانه، تأسیس عدلیه اعظم، ضرب نخستین سکه نوین، تأسیس نخستین بانک در ایران، چاپ اولین اسکناس، چاپ اولین تمبر، ارسال نخستین تلگراف در ایران، ایجاد اولین خیابان مدرن، تأسیس اولین مزه ملی، تأسیس اولین باغ وحش، ساخت اولین عمارت 5 طبقه، اولین قطار در ایران، نخستین مجسمه شهری ایران و نخستین کارخانه صنعتی ایران.
صبح جمعه هجدهم ذی القعده 1313 قمری برابر با اردیبهشت 1275 شمسی ناصر الدین شاه به شکرانه سلطنت طولانی خود به زیارت شاه عبدالعظیم مشرف شد که توسط تپانچه پنج لول میرزا رضا بر قلبش به قتل رسید.
ناصر الدین شاه اولین پادشاه ایران بود که خاطرات خود را نوشت و همچنین اولین پادشاه ایرانی بود که در رأس هیئت حاکمه برای بازدید از تمدن و تکنولوژی غرب عازم اروپای مدرن شد.
نام ناصرالدین شاه که به میان میآید، شاید بسیاری از ما یاد وقایع و خاطراتی ناخوشایند میافتیم که در ادامه مطلب به آنها اشاره خواهد شد، اما نباید از حقیقت دور شویم و باید ذهنمان را به روی واقعیت باز کنیم و برخی از نکات مثبت او را هم مرور کنیم.
اما خب در کنار ستایشی که باید کرد از سری اقدامات منفی ناصر الدین شاه قاجار هم نباید غافل شد. از جمله به قتل امیر کبیر، اعطای امتیاز توتون و تنباکو، جدایی قطعی هرات، سرخس، نواحی اطراف رود جیحون و بخشی از سیستان و بلوچستان از ایران، اعطای امتیازات مختلف به دولت انگلیس و روسیه و افزایش نفوذ آنان در امور کشور، انجام مسافرتهای پرهزینه، داشتن 85 همسر، ریختوپاشهای فراوان، قدرت دادن به افراد بیکفایت نظیر ملیجک وامتیاز رویترز، تاسیس بانک شاهنشاهی، امتیاز کشتیرانی در کارون، بانک استقراضی روس… اشاره کرد.
0 دیدگاه