ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، که از مشخص نشدن برنامه زمانی برای عضویت کییف در ناتو ناراضی است برای شرکت در اجلاس رهبران کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی به ویلنیوس لیتوانی رسیده است. پیشتر ینس استولتنبرگ در کنفرانس خبری خود اعلام کرد که اجماع در ناتو حاکی از آن است که زمان عضویت کامل اوکراین در این سازمان هنوز نرسیده است.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، نیز پیشتر گفته بود تا زمانی که اوکراین در حال جنگ با روسیه است، امکان پیوستن کییف به ناتو وجود ندارد، چون طبق اساسنامه این سازمان باقی کشورهای عضو را نیز عملا در وضعیت جنگی قرار خواهد داد.
از سوی دیگر در حالی که رهبران کشورهای عضو ناتو روز گذشته در نشستی در لیتوانی گرد هم آمدند، دبیر کل این ائتلاف اعلام کرد که یک گام از الزامات پیوستن احتمالی اوکراین به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی حذف خواهد شد.
مدت کوتاهی پس از اعلام این خبر، زلنسکی گفت: «ناتو امنیت اوکراین را تامین خواهد کرد» و در مقابل، «اوکراین ناتو را قویتر میکند». این در حالی است که ابتدای روز سهشنبه، زلنسکی به شدت از ادبیات مورد استفاده توسط رهبران ناتو در مورد پیوستن احتمالی کشورش به این پیمان انتقاد کرده بود.
پیشتر مسکو اعلام کرده بود که این نشست «ضدروسی» را بهدقت زیرنظر دارد و هشدار داد که در صورت تشدید جنگ اوکراین «عواقب فاجعهباری» در انتظار اروپا خواهد بود.
همزمان اعضای ناتو در بیانیه مشترک خود در مورد ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه در جهت استفاده علیه اوکراین و همچنین فعالیتهای منطقهای و هستهای ایران نیز اظهار نطر کردند.
اعضای ناتو نسبت به فعالیتهای ایران در قلمرو سرزمینی متحدانشان «نگرانی جدی» خود را ابراز کرده و از تهران خواستند که تحویل هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین را متوقف کند.
در بیانیه مشترکی که روز سهشنبه در جریان نشست ناتو در لیتوانی منتشر شد، متحدان ناتو تاکید کردند که «حمایت ایران از جنگ روسیه علیه اوکراین» بر امنیت حوزه کشورهای یورو-آتلانتیک تأثیر گذاشته است.
متحدان ناتو در این بیانیه آوردهاند که «از ایران میخواهیم تا حمایت نظامی خود از روسیه، بهویژه در زمینه انتقال هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) که برای حمله به زیرساختهای حیاتی [اوکراین]مورد استفاده قرار گرفته و باعث تلفات گسترده غیرنظامیان شده است، را متوقف کند.»
در این بیانیه ادعا شده است که «ما نگرانی جدی خود نسبت به فعالیتهای مخرب ایران در قلمرو اعضای این اتحادیه را ابراز میکنیم».
همچنین یک روز پیش ازآغاز نشست ناتو، ترکیه بعد از چند ماه مخالفت، برای پیوستن سوئد به ائتلاف ناتو چراغ سبز نشان داد. ترکیه از سوئد به دلیل اقامت کردهای مخالفت دولت آنکارا انتقاد کرده بود و چند ماه مانع پیوستن این کشور به ناتو شده بود.
روز دوشنبه در پی دیدار رهبران سوئد و ترکیه، دبیر کل ناتو اعلام کرد «آنکارا و استکهلم برای پاسخ به «نگرانیهای امنیتی مشروع ترکیه» از نزدیک با یکدیگر همکاری کردهاند و در چارچوب این همکاری، «سوئد قانون اساسی خود را تغییر داده و عملیات ضدتروریسم خود را علیه حزب کارگران کردستان، پ.ک.ک گسترش داده و صادرات اسلحه به ترکیه را نیز از سر گرفته است.»
سوئد اعلام کرده است که در مقابل فعالانه از تلاشها برای احیای روند پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا حمایت خواهد کرد.
0 دیدگاه