بر اساس گزارش شورای حقوق بشر، کارشناسان این نهاد بینالمللی طی تحقیقاتی که درباره بیماران تالاسمی در ایران صورت داده به این نکته پی بردهاند که تحریم های ایالات متحده علیه ایران، دسترسی این افراد به داروهای حیاتی خارج از کشور را کاهش داده و به این ترتیب آنها مجازات میشوند.
در این گزارش آمده است؛ «از زمان اعمال مجدد تحریمها علیه ایران توسط آمریکا در سال 2018، رعایت بیش از حد تحریمها تشدید شده و این مساله بر واردات داروهای تنظیمکننده آهن برای بیماران تالاسمی ایرانی تأثیر گذاشته است. این وضع نه تنها حق سلامتی آنها را نقض می کند، بلکه منجر به افزایش عوارض و میزان مرگ و میر می شود.»
کارشناسان در این گزارش اعلام کردند که ارسال این گونه داروها از سوی گروه دارویی نوارتیس سوئیس و ترکیبات اصلی آن هم توسط شرکت فرانسوی Roquette Frères به ایران ممنوع شده است. گزارش یادشده میافزاید: «معافیت های بشردوستانه برای کالاهای پزشکی در مقررات تحریمی ایالات متحده پیچیده و نامشخص است. علاوه بر این، رویههای اخیر ایالات متحده جریمههای بالایی را برای شرکتهای دارویی که دارو به ایران میفروشند، اعمال میکند که باعث ترس در بخشهای پزشکی، تحویل و بیمه میشود.»
کارشناسان سازمان ملل تصریح کردند شرکتهای خارجی - اعم از تولیدکننده، حملکننده، بیمهگر یا بانک - به دلیل ترس از اجرای تحریمها و مجازاتهای تهاجمی آمریکا، حتی زمانی که عرضه مجاز باشد، تمایلی به تجارت با ایران ندارند. آنها در این گزارش تصریح کردهاند: «قانونی بودن تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران بر اساس قوانین بین المللی و همچنین قانونی بودن اجرای فراسرزمینی آنها مشکوک است. این درحالیست که شرکتهای خارج از ایالات متحده برای اجتناب از مواجهه با عواقب قانونی یا تجاری تحریمها، خود را موظف به رعایت آن میدانند.»
کارشناسان سازمان ملل از دولت آمریکا خواستهاند تا هرگونه مانع و محدودیت در مسیر انجام تراکنشهای مالی برای مقاصد پزشکی را رفع، معافیتهای بشردوستانه را وضع و برای صادرات پزشکی به ایران، تحریم ثانویه اعمال نکند. در این گزارش میخوانیم: ما از دولت ایالات متحده میخواهیم که اطمینان حاصل کند معافیتهای بشردوستانه برای داروها به طور مؤثر اجرا میشود، هرگونه مانع در معاملات مالی برای مقاصد پزشکی برداشته میشود، و هیچ تحریم ثانویهای علیه افراد یا نهادهایی که با ایران و کسبوکارهای ایرانی در این زمینه تعامل دارند اعمال نمیشود.
به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، ایالات متحده آمریکا پس از خروج یکجانبه از برجام در سال 2018، نه تنها تحریمهایی را که به واسطه این توافق علیه ایران رفع شده بود دوباره به اجرا گذاشت بلکه در چارچوب سیاست فشار حداکثری تحریمهای جدیدی را وضع کرد و برخلاف قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد سایر کشورها را تهدید به نقض توافق سال 2015 و وادار به تبعیت از سیاستهای خصمانه واشنگتن کرد./خبرآنلاین
0 دیدگاه