به گزارش پارسینه به نقل از همشهری آنلاین، همزمان با آغاز فصل سرد که از یکسو تقاضای تخممرغ بالا میرود و از سوی دیگر قدری توان تولید کم میشود، قیمت فروش تخممرغ درب مرغداریها به سقف قیمت مجاز یعنی کیلویی 56 هزار تومان رسیده و در بازار خردهفروشی بنا به غلبه تقاضا بر عرضه، قیمت هر کیلوگرم آن از 83 هزار تومان نیز گذشته است. البته برای کسانی که تخممرغ را دانهای میخرند، هر کیلو حدود 100 هزار تومان آب میخورد.
قیمت تخممرغ در بازار
در مغازههای سطح شهر تهران، هر دانه تخممرغ از 5 تا 6 هزار تومان فروخته میشود. مغازهداران برای فروش هر شانه تخممرغ نیز از 150 تا 160 هزار تومان قیمت میدهند؛ اما همه فروشندگان بر این نکته اتفاقنظر دارند که در ماه گذشته هر شانه تخممرغ را 120 تا 130 هزار تومان میفروختند و در طول هفتههای اخیر بهتدریج قیمت این خوراکی پرمصرف ترقی کرده و گرانتر شده است.
براساس رصدهای میدانی، قیمت فروش تخممرغ در سطح بازار خردهفروشی در آبانماه حدود 25 درصد افزایش پیدا کرده است.
تکذیب گرانی تخممرغ
اواسط زمستان 1401 بود که طی تفاهمنامهای میان وزارت جهادکشاورزی و اتحادیه مرکزی مرغداران مرغ تخمگذار میهن، امور اجرایی تنظیم بازار تخممرغ خوراکی و پولت تخمگذار به این اتحادیه واگذار شد و از آن زمان در اغلب مواقع، بازار تخممرغ تقریبا باثبات بود و افزایش قیمت نامعقولی در این بازار وجود نداشت.
اتحادیه مرکزی مرغداران اعلام کرده است که سقف قیمت هر کیلوگرم تخممرغ درب واحدهای مرغداری 56 هزار تومان است و از آنجا که این نرخ همچنان رعایت میشود، پس تخممرغ گران نشده است.
بررسی آمارها نشان میدهد در آبان ماه، میانگین قیمت فروش هر کیلو تخممرغ درب مرغداریها حدود 56 هزارو 311 تومان بوده است درحالیکه میانگین قیمت فروش درماه قبل 49 هزارو 938 تومان و در دوره 6 ماه منتهی به آبان 41 هزارو 900 تومان بوده است.
با این حساب، قیمت فروش تخممرغ در آبانماه 13.6 درصد نسبت بهماه قبل و 34.4 درصد نسبت به میانگین 6ماه اخیر افزایش داشته و عملا بخشی از افزایش قیمت تخممرغ درماه جاری ناشی از بالاتر رفتن قیمت فروش درب مرغداریها بوده است.
تخممرغ چرا گران شد؟
گرچه 70درصد نهاده مورد استفاده در مرغداریها وارداتی است و نوسان قیمت ارز میتواند بر هزینه تمامشده این واحدها اثرگذار باشد؛ اما آمارهای سالجاری حاکی از این است که قیمت نهادههای مرغداری در یکماه اخیر درمجموع تغییر محسوسی نداشته و عملا اثرگذاری ارزی بر تخممرغ منتفی است.
در مورد تولید نیز تولید تخممرغ کشور بیشتر از نیاز داخل است و مرغداران ایرانی این محصول را به 11 کشور دور و نزدیک صادر میکنند. طبق آمارهای اتحادیه مرغداران میهن، در 8 ماه امسال 95 هزار تن تخممرغ صادر شده است.
نکته قابلتوجه این است که در آغاز پاییز بهدلیل بازگشایی مدارس، تقاضای صنعتی بهخصوص کارخانههای کیک و کلوچه و بیسکوییت برای تخممرغ افزایش پیدا میکند و از سوی دیگر بهدلیل برودت هوا، اندکی تولید تخممرغ تضعیف میشود.
بهنظر میرسد جهش 25 درصدی قیمت تخممرغ در سطح بازار که در طول آبانماه رخ داده است، بیش از اینکه ریشه در افزایش قیمت تمامشده داشته باشد، ناشی از به هم خوردن عرضه و تقاضا در بازار است و بهواسطه کاهش عرضه تخممرغ در بازار، قیمت آن رو به افزایش گذاشته است.
0 دیدگاه