به نقل از یورونیوز، رگولاتورهای ایالات متحده روز جمعه برای مصادره داراییهای بانک سیلیکون، ولی (SVB) که بزرگترین ورشکستگی یک موسسه مالی از زمان اوج بحران مالی 2008 است، سرازیر شدند.
سیلیکون ولی، شانزدهمین بانک بزرگ آمریکا، پس از آن که سپرده گذاران - عمدتاً کارمندان شرکتهای فناوری و شرکتهای دارای پشتوانه سرمایه گذاری خطرپذیر – برای برداشت پول خود هجوم آوردند، ورشکست شد.
این بانک نتوانست با برداشتهای گسترده مشتریان خود کنار بیاید و آخرین تلاش هایش برای جمع آوری پول به نتیجه نرسید؛ بنابراین مقامات ایالات متحده رسماً بانک را در اختیار گرفتند و مدیریت آن را به آژانس آمریکایی مسئول تضمین سپرده ها، شرکت بیمه سپرده فدرال (FDIC) سپردند.
«اس وی بی» که برای عموم مردم کمتر شناخته شده بود، در تامین مالی استارت آپها تخصص داشت و از نظر اندازه دارایی به یکی از بزرگترین بانکهای ایالات متحده تبدیل شده بود: در پایان سال 2022، 209 میلیارد دلار دارایی و حدود 175.4 میلیارد دلار سپرده داشت.
افزایش اضطراب در میان کارکنان فناوری
سقوط این بانک نه تنها بزرگترین ورشکستگی یک بانک از زمان ورشکستگی «واشنگتن میچوال» در سال 2008 است، بلکه دومین ورشکستگی بزرگ یک بانک خرده فروشی در آمریکا است.
جانت یلن، وزیر خزانه داری ایالات متحده، روز جمعه چندین تن از تنظیم کنندگان بخش مالی را برای گفتگو در مورد وضعیت فراخواند و به آنها یادآوری کرد که او به توانایی آنها برای انجام اقدامات مناسب «اعتماد کامل» دارد و بخش بانکی «مقاوم» باقی مانده است.
روز جمعه در خارج از دفتر مرکزی بانک در سانتا کلارا، کالیفرنیا، چند مشتری عصبی متعجب مانده بودند که چگونه میتوانند به وجوه خود دسترسی داشته باشند و برخی سعی میکردند حدس بزنند که پشت درهای بسته شیشهای چه خبر است.
در قسمت جلو، یک تکه کاغذ با این مضمون وجود داشت که مشتریان میتوانند از روز دوشنبه تا سقف 250.000 دلار برداشت کنند.
یکی از مشتریان که مایل به ذکر نام خود نبود، گفت: «این خوب نیست. بسیاری از [سرمایهگذاران خطرپذیر]بزرگتر، سپردههای بسیار سنگینی در اینجا دارند.» او که رئیس یک استارت آپ است، از بانک برای پرداخت حقوق کارمندانش استفاده میکند و نگران آنهاست.
روز پنجشنبه پس از اینکه «اس وی بی» اعلام کرد که به دنبال افزایش سریع سرمایه برای مقابله با برداشت گسترده مشتریان خود است، بدون اینکه موفق شود، و اوراق بهادار خود را با ضرر 1.8 میلیارد دلاری به قیمت 21 میلیارد دلار فروخته است، جنبش وحشت آغاز شد.
این اطلاعیه سرمایهگذاران را شگفتزده کرد و نگرانیها را در مورد سلامت کل بخش بانکی دوباره برانگیخت.
چهار بانک بزرگ ایالات متحده در روز پنجشنبه 52 میلیارد دلار در بازار سهام ضرر کردند و در پی آنها، بانکهای آسیایی و سپس اروپایی دچار مشکل شدند.
اثر ریپل در خارج از ایالات متحده
در وال استریت، بانکهای بزرگ روز جمعه و پس از سقوط روز گذشته شاهد رشد بودند.
از سوی دیگر، بانکهای متوسط یا آنها که بیشتر بر روی یک نوع مشتری متمرکز شدهاند، با آشفتگی بیشتری مواجه شدند، برای مثال، «فرست ریپابلیک» نزدیک به 15 درصد کاهش یافت و «سیگنچر بنک»، نزدیک به بازار رمزارزها، 23 درصد کاهش یافت.
الکساندر یوکوم از شرکت تحقیقات سرمایه گذاری CFRA میگوید: «همانطور که اغلب در امور مالی اتفاق میافتد، مشکل از جایی که آمد که انتظار نداشتیم.»
او به خبرگزاری فرانسه گفت: «بسیاری از ناظران در مورد بدهیهای انباشته شده بر روی کارتهای اعتباری یا در بازار املاک و مستغلات اداری نگران بودند. یک هجوم بانکی انتظار نمیرفت.»
استفان اینس، تحلیلگر بازارهای مالی، در یادداشتی، ریسک «حادثه سرمایه یا نقدینگی در بین بانکهای بزرگ» را «کم» برآورد کرده است.
از زمان بحران مالی 2008/2009 و فروپاشی بانک آمریکایی «لمن برادرز»، بانکها مجبور شدهاند به تنظیم کنندگان ملی و اروپایی خود مدرک اثبات پایداری و اطمینان ارائه کنند.
به عنوان مثال، آنها باید حداقل سطح بالاتری از سرمایه را برای جذب هرگونه ضرر توجیه کنند.
برای تحلیلگران مورگان استنلی، «فشارهای تامین مالی که «اس وی بی» با آن مواجه است بسیار منحصر به فرد است» و سایر بانکها با «کمبود نقدینگی» مواجه نیستند.
0 دیدگاه