به گزارش پارسینه به نقل از همشهری آنلاین رسانههای منطقهای و بینالمللی طی روزهای گذشته پس از تحلیل زوایای مختلف دور نخست مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط، اکنون دور دوم این گفتوگوها را در کانون توجه خود قرار دادهاند. از گمانهزنی درباره محل برگزاری نشست دور دوم گرفته تا سفر آخر هفته رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به تهران، از جمله موضوعهای مورد توجه بوده است.
ازسوی دیگر گمانهزنی درباره محتوای مذاکرات شنبه گذشته از دیگر محورهای مورد توجه رسانههای جهانی بوده است؛ موضوعی که با اذعان به محدود شدن محور مذاکرات به موضوع هستهای و رفع تحریمهای ایران، از دست پر جمهوریاسلامی در گفتوگوهای عمان حکایت دارد.
محور اصلی، غنیسازی اورانیوم
مجله آمریکایی «تایم» از جمله رسانههای بینالمللی بود که روز دوشنبه موضوع مذاکرات را مورد توجه قرار داد و با اشاره به اینکه «دور بعدی مذاکرات هستهای ایران و آمریکا قرار است در رم ادامه یابد»، بر گام برداشتن تهران و واشنگتن در مسیر کاهش تنشها تاکید کرد.
در گزارش این مجله مشهور آمریکایی، با اشاره به اینکه «رفع تحریمها» و «غنیسازی اورانیوم در ایران» همچنان مهمترین موضوعهای مذاکراتی هستند، نوشت: «توافق هستهای سال 2015 باعث شد ایران موافقت کند ذخایر اورانیوم خود را کاهش دهد و تنها تا 3.67 درصد غنیسازی کند، اما امروز، ایران تا 60 درصد غنیسازی انجام میدهد و اگر بخواهد، ذخایر کافی اورانیوم را برای ساخت چندین بمب هستهای در اختیار دارد».
در ادامه گزارش «تایم» ادعا شده است که «با توجه به مذاکرات هستهای انجام شده از سال 2018، ایران احتمالاً خواستار حفظ غنیسازی اورانیوم تا حداقل 20 درصد خواهد بود».
مذاکره، فقط هستهای
وبگاه «تایمز اسرائیل» هم روز یکشنبه در گزارشی، چارچوب ادامه مذاکرات ایران و آمریکا را مورد توجه قرار داد و به اشاره به موضعگیری اخیر اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه، نوشت که براساس اعلام ایران، مذاکرات با آمریکا با میانجیگری عمان همچنان «غیرمستقیم» باقی خواهد ماند و تنها بر موضوع هستهای و لغو تحریمها متمرکز خواهد بود.
این رسانه صهیونیستی همچنین تاکید کرده است: «تحلیلگران گفته بودند ایالات متحده تلاش خواهد کرد تا در مذاکرات موضوع برنامه موشکی بالستیک ایران و حمایت تهران از محور مقاومت را هم در دستورکار قرار دهد، اما تهران تاکید کرده است که تنها درباره برنامه هستهای خود صحبت خواهد کرد.
یک – هیچ؛ به نفع ایران
اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا در گزارشی که روز یکشنبه منتشر کرد، به انتقاد از رویکرد مذاکراتی واشنگتن در عمان پرداخت و آن را در تناقض با سیاستهای دونالد ترامپ در دور نخست ریاستجمهوریاش و نوعی «عقب نشینی» ارزیابی کرد.
الیوت آبرامز، دیپلمات پیشین آمریکایی، که در دوره نخست ریاستجمهوری ترامپ مسئولیتهای دیپلماتیکی نیز برعهده داشته است، در اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا سه دلیل برای ارزیابی خود در ناکامی واشنگتن در دور نخست مذاکرات عنوان میکند: اول: شکل غیرمستقیم مذاکرات عمان، دوم: تمرکز بر موضوع هستهای و سوم: کوتاه آمدن از «برچیدن» برنامه هستهای ایران.
آبرامز با تاکید بر دشوار بودن درک شیوههای مذاکراتی ویتکاف، تصریح کرده است که «اگر هدف او توافقی است که به آژانس اجازه بازرسی از برنامه هستهای ایران را بدهد، در حالی که تهران به حمایت خود از حماس، حزبالله و حوثیها ادامه میدهد و به ایران اجازه میدهد به توسعه موشکهای دوربردتر و بلندتر ادامه دهد، او برجام را میخواهد».
این دیپلمات پیشین آمریکایی به تناقضهای موجود در سیاستهای ترامپ هم اشاره کرد و افزود: «ترامپ در سال 2018 به این دلیل از برجام خارج شد که این توافق را «یکی از بدترین و یکطرفهترین معاملاتی که آمریکا تاکنون وارد آن شده است» میدانست، چراکه به ایران اجازه داد تحقیق و توسعه هستهای را حفظ کند و نتوانست با تهدید برنامه موشکی ایران مقابله کند؛ اکنون اما به نظر میرسد آن مطالبات در مسیر فراموشی قرار دارد».
ایران، آمریکا و اسرائیل چه میخواهند؟
«سندیکای خبری یهود» نیز روز دوشنبه در گزارشی به موضوع مذاکرات عمان پرداخت و اذعان کرد که گفتوگوهای ایران و آمریکا در مسقط، معطوف به برنامه هستهای ایران بوده است. در این گزارش با اشاره به تمایل دوطرف برای مذاکره، تاکید شده است که با این وجود، هنوز اختلافهای قابلتوجهی وجود دارد.
این پایگاه خبری یهودی در گزارش خود ادعا کرده است که «تهران ضمن حفظ حق خود برای داشتن برنامه انرژی هستهای غیرنظامی، خواستار لغو تحریمها است. ایالاتمتحده نیز بر پادمانهای قابل راستیآزمایی اصرار دارد تا تضمین کند که جمهوریاسلامی به سلاح هستهای دست نخواهد یافت».
در این گزارش همچنین اضافه شده است: «مقامهای اسرائیلی همچنان نسبت به نیات ایران ابراز تردید و از مدل خلع سلاح مشابه لیبی حمایت میکنند. همزمان، تهران به کشورهای همسایه هشدارهایی داده و از آنها خواسته از هیچگونه عملیات نظامی به رهبری ایالاتمتحده حمایت نکنند، چراکه میتواند سبب بیثباتی بیشتر در منطقه شود».
0 دیدگاه