بیانیه تحریک آمیز شورای همکاری خلیج فارس درباره میدان گازی آرش

مجلس وزارتی شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه ای مدعی شد که منطقه آبی تقسیم‌شده میان عربستان و کویت که میدان گازی آرش (الدره) در آن قرار دارد، صرفاً متعلق به این دو کشور است
بیانیه تحریک آمیز شورای همکاری خلیج فارس درباره میدان گازی آرش

در بیانیه رسمی صد و پنجاه و هفتمین دور نشست مجلس وزارتی شورای همکاری که روز پنج‌شنبه در دبیرخانه این شورا برگزار شد با مخالفت قاطع با هرگونه ادعای حقوق هر طرف دیگر در این میدان نفتی یا منطقه‌ای که مرزهای آن میان کویت و عربستان ترسیم شده تأکید شده است. منظور بیانیه فوق از «طرف دیگر»، ایران است.

پیش از این، عربستان و کویت چندین بار ادعا کردند که مالکیت میدان گازی الدره صرفا متعلق به آنهاست. این در حالی است که ایران نیز بارها بر حق خود در این میدان تأکید کرده است.

دیگران چه می خوانند:

وزرای خارجه شورای همکاری فارس همچنین در این بیانیه مدعی مالکیت امارات بر سر سه جزیره تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی شدند و «اشغال» این جزیره‌ها توسط ایران را محکوم کردند. آنها در ادامه اعتبار هرگونه اقدام از سوی ایران در این جزایر را پوچ و تهی دانسته و ادعا کردند که این اقدامات هیچ تاثیری بر حاکمیت امارات بر این سه جزیره ندارند. این وزرا از ایران خواستند تا این مسئله را یا از طریق مذاکرات مستقیم با امارات حل‌وفصل کند یا آن را به دیوان بین‌المللی دادگستری ارجاع خواهند داد.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، در واکنش به بیانیه گفت: «جزایر سه‌گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک جزء لاینفک و ابدی خاک جمهوری اسلامی ایران است و اشاره به آنها در بیانیه پایانی نشست مذکور فاقد هرگونه ارزش سیاسی و حقوقی است.»

او پرداختن به موضوع جزایر سه‌گانه ایرانی در بیانیه مذکور را قاطعانه رد کرد و آن را مغایر با قواعد حقوق بین‌الملل از جمله اصل عدم دخالت در امور داخلی و احترام به تمامیت ارضی کشورها دانست. البته سخنگوی وزارت خارجه در رابطه با ادعای کشورهای عربی خلیج فارس در رابطه با میدان آرش چیزی نگفت.

 میدان گازی آرش در جنوب‌غربی جزیره خارک و در جنوب میدان نفتی فراساحلی ابوذر در آب‌های مرزی بین ایران و منطقه سابقا بی‌طرف بین کویت و عربستان واقع شده است. ذخایر گاز طبیعی این میدان مشترک 368 میلیارد مترمکعب و ذخیره نفت آن نیز نزدیک به 310 میلیون بشکه برآورد می‌شود.

خبرگزاری مهر پیش از این در گزارش نوشته بود که «به لحاظ فنی و با در نظر گرفتن میزان محاسبه پهنه سواحل دریایی در مقاطع مختلف زمانی از 3، 6 تا 12 مایل و نیز در نظر گرفتن جزیره‌های خارک ایران و «فیلکه» کویت و همچنین وجود منطقه مشترک بی طرف بین کویت و عربستان، تفاهم بر سر میدان آرش را دچار پیچیدگی‌های گسترده کرده است. به عبارتی به گفته برخی کارشناسان این منطقه پیچیده‌ترین جغرافیای سیاسی در کل دریاهای جهان را داراست.

ایران حدود 22 سال پیش اقدام به استقرار تجهیزات برای آغاز حفاری‌های اکتشافی در این میدان کرد که کویت، تهران به شکایت در مراجع بین‌المللی تهدید کرد و باعث شد تا ایران فعالیت‌های اکتشافی را متوقف کند.

بیانیه تحریک آمیز شورای همکاری خلیج فارس درباره میدان گازی آرش

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟