رشد محسوس تورم ماهانه و تغییرات ناامید کننده در میزان افزایش دستمزد سال آینده

آمارهای رسمی نشان می‌دهد در مهرماه امسال گرانی در ایران شتاب گرفته و کسری تراز تجارت خارجی افزایش یافته است. از سوی دیگر حقوق کارمندان دولت احتمالا سال آینده ۲۰ درصد افزایش می‌یابد. براساس ابلاغیه بخشنامه بودجه سال ۱۴۰۳، حقوق کارکنان دولت در سال آینده نسبت به امسال با افزایش ضریب ریالی ۲۰ درصدی همراه خواهد بود؛ این یعنی حقوق از ۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان به ۹ میلیون و ۴۸۰ هزار تومان می‌رسد.
رشد محسوس تورم ماهانه و تغییرات ناامید کننده در میزان افزایش دستمزد سال آینده

به گزارش پارسینه، مرکز آمار ایران، گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده (تورم) مهرماه را منتشر کرد. طبق این گزارش تورم مسکن بیشترین تاثیر را در رشد تورم غیرخوراکی‌ها دارد. هر چند رشد تورم بخش آموزش رکورد جدیدی از ابتدای دهه 90 تاکنون به ثبت رساند، اما مسکن (اجاره) به دلیل داشتن بالاترین ضریب‌اهمیت، به عنوان صاحب‌خانه تورم محسوب می‌شود. رشد ماهانه قیمت کالا و خدمات چه تغییری کرد؟ تورم خوراکی‌ها و غیرخوراکی‌ها در مهرماه چقدر شد؟

آموزش که بالاترین سرعت رشد قیمت ماهانه را در بین تمامی کالا‌ها و خدمات به خود اختصاص داد، در بیش از یک دهه گذشته چه روندی را طی کرد؟ رشد تورم اجاره مسکن در مهرماه نسبت به شهریورماه چقدر شد؟

دیگران چه می خوانند:

بررسی جزئیات تورم ماهانه نشان می‌دهد علت اصلی رشد تورم در مهر ماه، رشد شدید تورم بخش آموزش بوده است؛ اتفاقی که در نخستین ماه شروع فصل آموزش عمومی و آموزش عالی رخ داده است.

همچنین تورم ماهانه خوراکی در مهر ماه به 0.5 درصد کاهش یافته که کمترین رقم در 10 ماه اخیر به شمار می‌رود.

طبق بررسی‌های مرکز آمار ایران، نرخ تورم ماهانه از 2 درصد در شهریور به 2.4 درصد در مهر 1402 افزایش یافت. این رقم به این معنی است که کالاها و خدمات مصرفی مردم در مهرماه به طور متوسط 2.4 درصد گران‌تر از شهریورماه بود.

به گفته این نهاد، شاخص اصلی تورم (نرخ تورم 12ماهه) در ماه مهر با کاهش 0.6 واحد-درصدی نسبت به ماه قبل به 45.5 درصد رسید.طبق این گزارش ظرف 12 ماه اخیر، قیمت گوشت قرمز و مرغ به طور متوسط 82 درصد بالا رفته که بالاترین نرخ افزایش قیمت در بین 30 گروه و زیرگروه مختلف کالاها و خدمات مصرفی است.

پس از آن، شیلات (69.4 درصد)، حمل‌ونقل عمومی (58.8 درصد) و هتل و رستوران (55.4 درصد) شاهد بالاترین افزایش قیمت در یک سال گذشته بوده‌اند.

از سوی دیگر آمارهای گمرک ایران نشان می‌دهد کسری تجارت خارجی گمرکی در پایان مهرماه 1402 با یک میلیارد و چهارصد میلیون دلار افزایش نسبت به ماه قبل به هفت میلیارد و هفتصد میلیون دلار افزایش یافت.

این به این معنی است که صادرات محصولات غیرنفتی ایران در هفت ماه اول امسال هفت میلیارد و هفتصد میلیون دلار کمتر از واردات گمرکی‌اش بوده است.به گفته رئیس کل گمرک تا پایان مهرماه امسال ایران 36 میلیارد دلار کالا وارد کرده است که 12.6 درصد از هفت ماه اول پارسال بیشتر است.

همچنین گفته می شود حقوق کارمندان دولت احتمالا سال آینده 20 درصد افزایش می‌یابد. براساس ابلاغیه بخشنامه بودجه سال 1403، حقوق کارکنان دولت در سال آینده نسبت به امسال با افزایش ضریب ریالی 20 درصدی همراه خواهد بود؛ این یعنی حقوق از 7 میلیون و 900 هزار تومان به 9 میلیون و 480 هزار تومان می‌رسد. سال گذشته حداقل دریافتی کارکنان دولت به هفت میلیون و 900 هزار تومان رسید؛ آن هم با افزایش 20 درصدی.

این اعداد برای حقوق کارمندان دولت در شرایطی است که جامعه کارگری نیز نگران دریافتی‌های خود در سال آینده شده‌اند؛ چراکه بخش وسیعی از کارگران در شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی مشغول هستند و این موضوع به طور معمول حقوق کارگران را هم تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. اما در حالی دولت عدد 20 درصد را برای افزایش حقوق کارمندان انتخاب کرده که آخرین گزارش رسمی دولت، تورم 46.1 درصدی را در اقتصاد کشور نشان می‌دهد؛ این یعنی عدد انتخابی برای افزایش حقوق، شکاف حدود 26 درصدی با تورم دارد.

رشد محسوس تورم ماهانه و تغییرات ناامید کننده در میزان افزایش دستمزد سال آینده

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟